Zink, koper & lood

Naast (bitumen en kunststof) dakbanen zijn we ook gespecialiseerd in verwerken van zink, koper en lood.

Zink:
Het felssysteem bestaat uit geprofileerde banen verbonden door een staande naad. Met het felssysteem kan vrijwel ieder dakvlak worden bekleed, of het nu zeer vlak, steil, bol of hol is. Door de fijne detailleringsmogelijkheden zijn kleine dakvlakken uitstekend te bekleden.

Het roevensysteem is vandaag de dag het meest traditionele systeem van de nog toegepaste metalen dakbedekkingen met een robuust en ambachtelijk uiterlijk. Het roevendak bestaat uit zinken banen met twee opstaande kanten, die zijn gescheiden door houten trapeziumvormige roeflatten afgedekt met zinken roefkappen. Zo ontstaat het traditionele karakteristieke uiterlijk van het zinken roevendak.

Het losangesysteem bestaat uit vierkante en ruitvormige losanges. In tegenstelling tot leien en shingles bezitten deze losanges aan de bovenzijde twee omkantingen naar voren en aan de onderzijde twee omkantingen naar achteren.

Zij bieden dankzij hun kleine formaat zelfs bij complexe bouwdelen een veilige en optisch fraaie oplossing. Vrijwel alle rondingen zijn probleemloos te maken. Tot de klassieke toepassingsgebieden van kleine losanges horen dan ook bekleding van torens, dakkapellen, mansardekappen en dakranden.

Koper:
Alle bovenstaande technieken zijn ook uit te voeren met koper. Metalen daken van koper en zink zie je vaak terug bij monumentale panden in grote steden, maar ook steeds meer in de moderne architectuur maakt men gebruik van deze prachtige metaalsoorten.

Koper is een edelmetaal dat door oxidatieprocessen langzaam van kleur verandert. Wanneer je het op een dak of gevel aanbrengt zal het in de loop der jaren verkleuren van oranjerood naar roodbruin, bruin en uiteindelijk kopergroen. Deze verkleuring neemt meestal zo’n 10 jaar in beslag. Wil je vanaf het begin al een bruine of kopergroene kleur, dan kies je het best voor gepatineerde koperen dak- of gevelplaten.

Lood:
Lood is een blauw/ wit metaal. Het is erg zacht en handelbaar, dus makkelijk te bewerken. Het is een slechte geleider van elektriciteit. Lood is erg goed bestand tegen corrosie, maar het wordt doffer onder invloed van lucht. 

Lood wordt gebruikt om een waterdichte overgang te maken tussen bijvoorbeeld een gevel en het platte dak of een dakkapel en de dakpannen maar ook rondom de schoorsteen. 

Inmiddels worden om verschillende redenen steeds vaker lood vervangende producten gebruikt.

Scroll to Top